Javni nastup (i kako si pomoći): 'Svi vide da će mi srce iskočiti od treme!'

Javni nastup (i kako si pomoći): 'Svi vide da će mi srce iskočiti od treme!'

Objavljeno
Aug 24, 2021
Piše
Gordana Tatalović

Prođe li ta trema ikad?

🔥
Počinješ se tresti od same pomisli da izađeš na pozornicu kao govornik na konferenciji? Pitaš se prođe li ta trema prije nastupa, ikada?
Zapravo su malene šanse da ćeš jednog dana biti govornik koji prije nastupa nema apsolutno nikakvu tremu. Ako ti je stalo do onoga o čemu pričaš i do onih kojima pričaš, onda ćeš uvijek osjetiti dozu treme ili uzbuđenja. Barem kao leptiriće u trbuhu.
Dobra vijest je da se ta trema gotovo nikada ne primijeti. Ako im ne kažeš, drugi ne primijete kad pogriješiš, jer ne znaju što si u startu trebao reći. Ne vide tvoju tremu, ne čuju misli koje ti se vrte u glavi i ne broje otkucaje tvog srca.

Kako se Sanja Veletanlić nosila s tremom na LEAP summitu

LEAP summit održao se u proljeće, sredinom svibnja 2021. godine. Okupio je preko 80 poduzetnih i inovativnih govornika koji su pričali o širokom spektru tema – od prodaje, digitalnog marketinga, gastronomije do kriptovaluta i umjetne inteligencije. Ove godine LEAP summit održan je kao online virtualni događaj, a kakav bi to virtualni event bio da se na njemu nije pričalo o virtualnim asistentima?
Sanja Veletanlić je kao virtualna je asistentica (VA) pozvana na konferenciju LEAP summit kako bi podijelila priču o svom iskustvu bavljenja virtualnom asistencijom i tekućim projektima.
Video preview
 
Pogledaj snimku ☝ (traje manje od 15 min), pa reci: Na ljestvici od 1 do 10 - koliku je tremu Sanja imala?
😬
20. Na ljestvici od 1 do 10 njena trema je bila oko 20. To mi je otkrila nakon konferencije.
Tko bi rekao da je na ovoj snimci pod tolikom tremom? Da se, po njezinom mišljenju, nije dovoljno pripremila? Da joj je glavna inspiracija za cijelu prezentaciju došla tek par dana prije nastupa, i to – skoro s Marsa? Tako je, nitko. Ona se čini toliko smirena i pripremljena da se ne može reći ništa drugo nego da je – rasturila.
„Ne mogu reći da nisam ništa naučila tijekom 17 godina u korporativnom svijetu, jer jesam. No, količina znanja koju sam dobila tijekom dvije godine radeći kao virtualna asistentica (VA) ne može se usporediti sa nijednim iskustvom do sada. Brzo učiš, stvari se brzo događaju, učiš od različitih klijenata i kultura, komuniciraš sa različitim ljudima. To je prilika koja ti je pružena kad radiš kao virtualni asistent.“
„Ne mogu reći da nisam ništa naučila tijekom 17 godina u korporativnom svijetu, jer jesam. No, količina znanja koju sam dobila tijekom dvije godine radeći kao virtualna asistentica (VA) ne može se usporediti sa nijednim iskustvom do sada. Brzo učiš, stvari se brzo događaju, učiš od različitih klijenata i kultura, komuniciraš sa različitim ljudima. To je prilika koja ti je pružena kad radiš kao virtualni asistent.“
Otkrit ću ti tajnu: Sanja mi ni dan danas ne vjeruje da se ta trema ne vidi toliko. I pomalo joj je žao jer vjeruje da je mogla i trebala bolje zato što je pričala o njoj važnim stvarima. O virtualnim asistentima i poslovima koje mogu obavljati za svoje klijente. Objasnila je razliku između klasičnog zapošljavanja i suradnje sa virtualnim asistentima.
Slikovito je objasnila da ti se kao virtualnom asistentu otvara svijet i to na način da možeš raditi sa bilo kojim klijentom u bilo kojem dijelu svijeta! Naravno, trebaš poznavati jezik i posjedovati vještine koje su neophodne za obavljanje traženih zadataka. Možeš raditi sa više klijenata i organizirati si radno vrijeme. Možeš otići i na Mars, i ako si instaliraš dobru Internet vezu, možeš raditi i od tamo.

Glas drthi, a srce se spušta u petu

Branka Belamarić koja je godinama radila u PR-u kaže da nikad nije svladala strah od javnog nastupa. Branka je nakon 14 godina rada u komunikacijama u energetskom sektoru (od čega 7 godina na mjestu voditeljice odnosa s javnošću) upisala specijalizirani MBA Ekonomija energetskog sektora i posljednjih godinu dana radi u strateškom razvoju u tvrtci Plinacro. Evo što Branka kaže o svom javnom nastupu:
💬
"Kad mi je šef, nakon što sam oko pola godine radila sadašnji posao, predložio da napišem stručni rad za jednu veliku konferenciju i prezentiram ga tamo uz riječi "Ne bi te htio siliti, razmisli do ponedjeljka pa mi javi" pristala sam, među ostalim, i zbog toga da napokon pobijedim strah od javnog nastupa. I pomučila sam se pišući rad, jer sam nakon 14 godina u nečemu sasvim drugom upala u priču o kojoj ne znam dovoljno. Pripremala sam se štreberski za prezentaciju, smireno na konferenciji slušala one koji su imali prezentaciju prije mene... ali onog trenutka kad su me pozvali na onu ogromnu pozornicu srce mi se spustilo u pete. Prvih par minuta prezentacije mi je drhtao glas. Imala sam osjećaj da svi to čuju, kao i ranije kad bi moderirala događaje (što sam, također, prezirala). Iako sam neposredno nakon prezentacije imala dojam da je to bilo jako loše (tim više što se nisam najbolje snašla odgovarajući na pitanje iz publike), kad sam, s odmakom, pogledala snimku prezentacije shvatila sam da, za prvi put, nije bilo tako loše. S praksom, većim iskustvom u onome o čemu pričaš i dobrom pripremom dolazi i sigurnost."

Trema je trajna, ali što ipak pomaže?

Nakon konferencije pitala sam Sanju ima li ipak nešto što pomaže kod treme.
💬
"Kao pro-level tremaš, netko kome se od nervoze tresu i ruke i vilica, ipak mogu reći da ima. Jedna od stvari koja je meni strašno pomogla je bio razgovor neposredno prije govora na konferenciji. Prišla mi je organizatorica i počela pričati sa mnom o tome čime se bavim. Pokazala je iskreno zanimanje i ja sam joj rado sve ispričala. Kad smo završile, samo sam to sve isto trebala ispričati na pozornici. Taj pred-razgovor koji je bio spontan me opustio i unormalio, podsjetio na ono tko sam i zbog čega sam tu."
Za pred-razgovor je potrebno dvoje, stoga je jedan od savjeta: biraj konferencije i organizatore s kojima ćeš surađivati. Što su oni bolji, tebi će biti lakše.
S druge strane, ako i odeš na neku žnj konferenciju bez pravog organizatora - ne brini. Nije ni to loše. To ti je dobar trening za one buduće bolje konferencije. Trening i praksa su strašno važni. Iako trema nikad ne nestane, iskustvo je ipak malo utiša i svede na normalnu razinu.
I za kraj, ultimativna lista za smanjivanje treme:
  • priprema
  • priprema
  • priprema
I još jednom: priprema.
Vježbaj pred ogledalom. Okupi bližnje i održi im svoj govor. Pripremi se na kritike i ne uzimaj ih srcu već objektivno poslušaj savjete. Ne očajavaj. Misliš da oni koji izgledaju samouvjereno tijekom govora, stvarno jesu samouvjereni i ne osjećaju tremu? Think again. Najčešće stvari nisu onakve kakve se čine.
Bonus tip: pazi s kim se uspoređuješ. Obično se uspoređujemo s najboljima. Pa tako uzmemo 3 najbolja TED Talks ever i onda se bičujemo jer nismo postigli tu razinu. Nemoj si to raditi. Ne moraš biti najbolji na svijetu.
 

Ima li mjesta improvizaciji?

Višnja Željeznjak pokretačica je projekta Eduza, baze poslovnih edukacija u Hrvatskoj. Konzultantica je za projektiranje i razvoj poslovnih web stranica u tvrtki Logit internet usluge d.o.o. s više od 20 godina iskustva na polju digitalnog marketinga. Evo što Višnja kaže o pripremama za javni nastup:
💬
"PRIPREMA me spašavala uvijek od treme, i uvijek sam se luđački pripremala za svaki nastup. To me dovelo do određene razine, da mogu odraditi kvalitetan nastup. ALI (uvijek ima ali), od pripreme postoji još nešto bolje što te odvede na još višu razinu: IMPROVIZACIJA. I dok te priprema pripremi da uopće možeš stati na pozornicu, s godinama te priprema dovede do razine da se toliko samopouzdaš u sebe da znaš da imaš dovoljno resursa, i da ti toliko pripreme zaista ni ne treba. Ja sam za radionicu od 5 sati znala potrošiti 50 sati pripreme. Kad znaš da je to komad vremena koji *moraš* odvojiti da bi održao nešto, radije ne održiš ništa. Improvizacija me spasila. To vrijedi za održavanje radionica, edukacija i predavanja. Za iznimno važne govore možda ipak vrijede druga pravila :) Steve Jobs je tjednima uvježbavao svoje legendarne nastupe za predstavljanje proizvoda."

Pomoć oko priprema za konferenciju

Na kraju svog izlaganja na LEAP summitu, Sanja je predstavila svoj projekt – Go2Human Hub. Osnovan je sa polaznom idejom da virtualne asistente (tada njenu konkurenciju) pretvori u suradnike. Kako je i sama Sanja rekla, konkurencija ionako kao takva ne mora postojati. Ne moraš biti najbolji na svijetu, trebaš samo biti dobar u onome što radiš i biti voljan pomoći klijentu na najbolji mogući način.
Sanja je ovim projektom odlučila povezati virtualne asistente i domaće poduzetnike. Želi osvijestiti poduzetnike da ne moraju sve sami! Pokazati im da mogu delegirati poslove i zadatke zbog kojih su pretrpani poslom, a da za to ne moraju zapošljavati nekoga full time, već im asistent može raditi onoliko sati tjedno ili mjesečno koliko im je potrebno. Zvuči dobro? Join the Hub!
U Hubu možeš pronaći svog virtualnog asistenta koji će ti pomoći oko priprema za konferenciju. Bilo da ti treba organizirati put, pronaći smještaj, pomoći oko dizajna prezentacije, poslušati te nekoliko puta, pa onda još jednom i dati ti feedback. Isto tako, ako ti treba pronaći stručnjaka za javne nastupe i ugovoriti sastanak, u Hubu imamo asistente koji ti mogu pomoći.
notion image
👥
Neka ti naši virtualni asistenti:
  • bukiraju smještaj
  • organiziraju prijevoz
  • naprave ili dorade prezentaciju
  • ugovore sastanak sa stručnjakom za javne nastupe
  • iskomuniciraju detalje s organizatorom konferencije
  • podsjete te da dišeš i da će sve biti u redu
 
P.S. Vjeruj u sebe. Bit će to puno bolje no što sada misliš.
 
Potraži pomoć virtualnog asistenta u Hubu:
Potraži pomoć virtualnog asistenta u Hubu:

Ovdje pronađi upitnik za klijente i javi se!

 
 

 
✍️
Pisali smo i o ...

 
Go2human Hub  je brand Ljudomata.
Go2human Hub je brand Ljudomata.
U Hubu spajamo virtualne asistente i tvrtke i pomažemo im izgraditi dobar i pouzdan poslovni odnos.

LJUDOMAT, obrt za usluge, vl. Sanja Veletanlić Adresa: Crvenog križa 15, 10000 Zagreb, Hrvatska OIB: 96547419905 | Email: info@go2human.com IBAN HR0924020061140358347 | Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.