Startup natjecanja u Hrvatskoj

Startup natjecanja u Hrvatskoj

Objavljeno
Feb 10, 2022
Piše
Matej Grgačević, Gordana Tatalović
Hrvatska startup scena je sve jača iz godine u godinu, a startup natjecanja mladim startupima nude onaj početni poguranac koji im treba. Od same validacije ideje, preko stručnog mentorstva do financijske potpore - to su načini na koje natjecanja startupima pomažu da prežive i porastu.
Zato su Matej Grgačević i Gordana Tatalović sastavili ovaj pregled startup natjecanja u Hrvatskoj. Matej je veliki entuzijast i zaljubljenik u startup scenu, a Gordana kao virtualna asistentica uvijek rado pomaže kad je riječ o stvaranju korisnog sadržaja.

Popis natjecanja

Dobro je znati čega ima - ili barem čemu se možemo nadati i što možemo očekivati u 2022. godini. Iako još nemamo službene podatke o svim datumima održavanja i ostale detalje, nadamo se da će uvid u uvjete iz prethodnih godina nekome biti od koristi.
💡
Ovaj popis nije konačan - znate li za neko dobro startup natjecanje koje nismo spomenuli, javite nam i rado ćemo ga dodati.


Pokreni nešto svoje (❗prijave do 14.02.2022.)

Organizator: ACT grupa
“Pokreni nešto svoje" je program potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj. Program potiče projekte s pozitivnim društvenim utjecajem te odgovara na potrebe poduzetnika za financijskom i mentorskom potporom u svrhu započinjanja ili razvoja poslovanja.
Rok za prijavu:
14.02.2022.
💰
Nagrade:
6 x 74.000 kn + mentorstvo
Prihvatljivi prijavitelji:
  • postojeće mikropoduzeće
  • osoba pod uvjetom da prije korištenja potpore registrira poduzeće
Korisnik potpore može biti poduzeće sa sjedištem u Hrvatskoj koje spada u mikropoduzeća. Aktivnosti projekta moraju biti provedene u Hrvatskoj, na čijem području projekt mora imati i utjecaj. Za financiranje su prihvatljive sve aktivnosti koje su potrebne za provedbu projekta.
Prijava i selekcija:
Prijavitelji šalju svoju prijavu putem web obrasca. Stručna komisija ocjenjuje projekte sukladno kriterijima navedenima u uputama za prijavitelje.
 

Spring business camp (❗prijave do 13.03.2022.)

Tijekom Spring business camp-a od 3. do 6. travnja 2022. odabrani kandidati će imati priliku raditi s mentorima, uspješnim poduzetnicima i investitorima, koji će im pomoći da svoj projekt razviju u održivi poslovni pothvat.
Organizator: STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.
Rok za prijavu:
Prijave su otvorene od 21. veljače do 13. ožujka 2022.
💰
Nagrade:
Sudjelovanje na kampu je besplatno i uključuje smještaj i prehranu.
Osim izvanrednog mentoriranja najbolji timovi imat će priliku osvojiti:
  1. mjesto – MacBook Pro
  1. mjesto - Apple iPad 9
  1. mjesto - Apple watch
Prihvatljivi prijavitelji:
Program Spring business camp-a je namijenjen svim timovima iz Hrvatske koji imaju poslovnu ideju ili prototip koji žele unaprijediti kroz četverodnevni intenzivni program mentoriranja.
 

GROWit

Organizator: Splitsko-dalmatinska županija u sklopu projekta ICT Županija
Ovaj program veže se na StartIT i zato, dok iščekujemo ovogodišnje otvaranje prijava, donosimo uvjete natječaja koji su vrijedili 2021. godine
Svrha GROWit programa je poticanje razvoja IT sektora kroz potpore poduzetnicima u inicijalnim fazama razvoja inovativnih IT proizvoda, kao i jačanje konkurentnog nastupa postojećih poduzetnika na tržištu te podizanje razine poduzetničkih znanja i vještina.
Rok za prijavu: 2021. godine prijave su se zaprimale u travnju i svibnju. Čekamo informacije za ovu godinu.
💰
Nagrade: U 2021. godini za 1. kategoriju 8 najboljih starupa osvojili su 1 x 70.000 i 7 x 50.000 kn, a za 2. kategoriju prva 3 najbolja su osvojili 250.000, 200.000 i 100.000 kn.
Prihvatljivi prijavitelji:
  • Poduzetnici (obrt, d.o.o. ili j.d.o.o.) sa sjedištem u Splitsko-dalamatinskoj županiji:
      1. kategorija - startupi u inicijalnoj fazi razvoja do 2 godine starosti koji su u procesu razvoja IT proizvoda ili usluge (8 najboljih)
      1. kategorija - startupi u daljnjoj fazi razvoja sa 2-5 godina starosti koji su u procesu daljnjeg rasta i razvoja inovativnog IT proizvoda ili usluge (3 najbolja)
Prijava i selekcija:
  • Putem linka na stranicama Županije.
 

Nevjerojatni (❗prijave do 31.05.2022.)

Program Nevjerojatni osigurava mladim poduzetnicima resurse i mentorstvo za jačanje poslovanja i razvijanje njihovog biznisa.
Pratite ih na društvenim mrežama gdje podržavaju i promiču mlade inovativne poduzetnike - Facebook i Linkedin.
Organizator: ACT Grupa
💰
Rok za prijavu: Prijave se zaprimaju od 02.05. do 31.05.2022. u podne
💰
Nagrade: 5.000 EUR + savjetovanje, edukacije i mentorstvo
 
Prihvatljivi prijavitelji:
Mladi poduzetnici starosti do 35 godina koji:
  • Imaju barem 25% suvlasništva u poduzeću ili barem 25% upravljačkih prava
  • U njihovom poduzeću postoje osobe do 35 godina imaju barem 50% suvlasništva ili upravljačkih prava
Poduzeće s kojim se prijavljuje mora biti mikropoduzeće, tj. poduzeće s manje od 10 zaposlenih i s godišnjim prometom ili bilancom ispod 2 milijuna EUR. Poduzeće treba postojati barem jednu godinu.
Prijava i selekcija:
Za prijavu na program treba snimiti video u trajanju do 3 minute, predstaviti se i ispričati svoju priču, ciljeve, opisati proizvod ili uslugu. Link na video šalje se u prijavnici.
U program ulazi 6 poduzetnika prema ovim kriterijima:
  • Strast poduzetnika i poduzetnički pristup
  • Razumijevanje problema korisnika i vrijednosti za korisnike
  • Razumijevanje poslovnog modela
  • Razumijevanje konkurencije
  • Procjena potencijala poduzeća i proizvoda
 

Get in the ring

Organizator: 2021. godine u Hrvatskoj je po drugi put organizator bio Grad Split u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu. Ovdje se možete prijaviti kao organizator 👇
Get in the ring jedno je od najpoznatijih starup natjecanja kojim se inovativnim startup poduzetnicima pruža mogućnost internacionalizacije poslovanja i vidljivost na globalnoj sceni. Ovo globalno natjecanje svake godine bude aktivno u više od 200 gradova.
Iščekujemo uvjete za 2022. godinu, a do tad ih pratimo na Facebooku i Linkedinu.
Rok za prijavu:
2021. godine prijave su se zaprimale kroz 9. i 10. mjesec.
💰
Nagrade:
2021. godine prva nagrada je bila 120.000 kn, druga 70.000 kn, 50.000 kn, a četvrta, peta i šesta nagrada po 20.000 kn.
Prihvatljivi prijavitelji:
  • obrti i trgovačka društva koji su osnovani unatrag 5 godina i definirani su kao subjekti malog gospodarstva
  • razvojni timovi koji zajednički razvijaju prijavljeni projekt
Pošto je 2021. godine Get in the ring bio održan u Splitu, prijavitelji su trebali imati sjedište na području grada Splita (ili su se spremni preseliti), no za ovu godinu još nema informacija o tome gdje će se održati.
Prijava i selekcija:
  • Ispunjavanje online obrasca.
  • Postupak dodjele bespovratnih sredstava
    • Administrativno tehnička provjera - jeste li na vrijeme dostavili svu dokumentaciju
    • Predselekcija - kako bi prošli eliminacijski bodovni prag, treba zadovoljiti min. 50% od ukupnog broja bodova (aritmetička sredina zbroja ocjena članova Povjerenstva) - dalje ide 12 odabranih prijavitelja
    • Odabir finalista na javnom događanju - odabire se 6 najboljih finalista
      • Prijavitelj koji osvoji glavnu nagradu može sudjelovati na međunarodnom natjecanju ‘Global Meetup’ gdje se okupljaju najbolji svjetski strartupi
      •  

Idea Knockout

Idea Knockuout, jedno od najboljih startup natjecanja u Hrvatskoj, organizirane od strane portala Bug.hr. Natjecanje svake godine raste, te se slobodno može reći da je postalo jedno od najvećih startup natjecanja ne samo u Hrvatskoj već u ovom djelu Europe.
Organizator:
Bug.hr - Najpopularniji tehnološki web portal u regiji, pokrenut 1995., svakodnevno objavljuje ICT vijesti, analize, video priloge, komentare i recenzije.
Rok za prijavu:
2021. godine natjecanje se održalo u rujnu.
💰
Nagrade:
Za 2021. godinu prvoplasirani tim osvojio je put u Las Vegas i izlagački štand na CES-u 2022 za dva predstavnika tima (uključen trošak aviokarte, hotelskog smještaja u Las Vegasu i izlagačkog štanda na Eureka Parku u sklopu CES-a 2022).
Prihvatljivi prijavitelji:
Proizvođači digitalnih inovacija i uređaja, developeri softvera i online servisa, startupovi s globalnom ambicijom, korporativni odjeli s vizijom budućnosti, sveučilišni istraživački spin-offevi, inovatori u tvrtkama i istraživačkim institutima, pripadnici poduzetničkih inkubatora, kreativci s podrškom poslovnih anđela, svi kojima treba odskočna daska za američko tržište.
Svi timovi koji su nastupili na prošlogodišnjem natjecanju dobili su i izlagački prostor tijekom samog natjecanja te zajamčenu medijsku promociju u svim Bugovim izdanjima (časopisi Bug i Mreža, portal Bug.hr, emisije Bug TV-a), a pobjednički tim osvojio je extra visibility u njihovim gore navedenim medijima medijima, kao i u izdanjima i emisijama medijskih pokrovitelja tijekom nastupa na CES-u 2022.
Prijava i selekcija:
Predstavljena tehnološka inovacija mora biti namijenjena krajnjim korisnicima, dakle zamišljena kao rješenje od kojeg bi jednog dana svi mogli imati koristi. Prezentiranu ideju mora biti moguće komercijalizirati u naredne tri godine, bez da je trenutno dostupna na tržištu. Proizvod ili usluga moraju biti inovativni, s potencijalom značajnog utjecaja na tržište, ideja mora biti prikazana u realiziranoj formi, dakle kao hardverski prototip ili funkcionalna demo aplikacija ili online usluga - koncepti i ideje "na papiru" se ne prihvaćaju. Tim ne mora nužno biti startup - prihvaćaju se i prijave tvrtki koje već imaju komercijalizirane proizvode sve dok ideja s kojom se natječu udovoljava ovim kriterijima, tim ne mora nužno biti iz Hrvatske, a nastupiti može na hrvatskom ili engleskom jeziku
O pobjedniku i o ostalim dobitnicima nagrada na Idea Knockoutu 2021 odlučivao je stručni žiri. Sastav žirija ostao je u tajnosti do samog natjecanja.
 

StartIT

Organizator: Splitsko-dalmatinska županija u sklopu projekta ICT Županija
2021. godine treća generacija poduzetnika se educirala 8 tjedana kroz IT startup akademiju uz 12 mentora. Dok čekamo prijave za 4. generaciju, pišemo o uvjetima iz 2021.
Start IT je osmotjedni program poduzetničke edukacije za pojedince i timove koji planiraju razviti vlastiti IT proizvod ili uslugu.
Rok za prijavu:
U 2021. prijave su se prikupljale u listopadu.
💰
Nagrade:
U 2021. godini nagrada za prvo mjesto bila je 15.000 kn, drugo 10.000 kn, a treće 5.000 kn.
Prihvatljivi prijavitelji:
  • Pojedinci i timovi koji su u inicijalnoj fazi razvoja inovativnih IT proizvoda ili usluga, a žele steći znanja i vještine za razvoj poslovne ideje i pokretanje poslovanja.
Prijava i selekcija:
  • Putem linka na stranicama Županije.
  • Polaznici prolaze intenzivne edukacije s praktičnim vježbama za razvoj i testiranje poslovnih modela uz podršku mentora. Na završnom eventu (Demo dan) svi su polaznici održali pitcheve pred žirijem i proglašeni su pobjednici.
 

Startup Factory

Predhodne 2021. godine održano je šesto po redu natjecanje Startup Factory u Zagrebu. Za 2022. godinu još nisu dostupne službene informacije o natjecanju, no donosimo pregled uvjeta od prošle godine da znate što biste mogli očekivati.
Organizator: Startup Factory
Akceleracijski program Startup Factory ubrzava razvoj tehnološki orijentiranih timova i startupova. Pomaže validaciji, izlasku na tržište i pristupanju prvim kupcima i ulagačima
Rok za prijavu:
2021. godine prijave su bile u listopadu. Za 2022. godinu još nije poznat točan period prijava.
💰
Nagrade:
2021. godine dodijeljeno je 4 x 200.000 kn
Prihvatljivi prijavitelji:
  • startupovi i timovi koji nude visokotehnološka riješenja i okupljaju od dvoje do sedmero članova komplementarnih znanja
  • prihvatljiva su sva inovativna i disruptivna tehnološka rješenja, a glavna preporučena su zdravlje i kvaliteta života, energija i održvi okoliš, promet i mobilnost, sigurnost i kibernetička sigurnost, hrana i bio-ekonomija, edukacija, robotika, fintech, turizam i umjetna inteligencija.
Prijava i selekcija:
Prijavitelji šalju svoje prijave putem web obrasca, zatim slijedi evaluacija prijavnog obrasca od strane stručnog povjerenstva i intervju.
 

PowerUp!

Šesto izdanje PoweUp! natjecanja organiziralo se online u 5. mjesecu 2020. godine. Za sad nema najava za ovu godinu.
Organizator: Ivento Capital Partners
Rok za prijavu:
U 2020. prijave su se zaprimale od siječnja do ožujka.
💰
Nagrade:
2020. godine u velikom finalu nagrade su bile 5.000, 10.000 i 50.000 EUR.
Prihvatljivi prijavitelji:
  • Startupovi koji se žele predstaviti investitorima.
  • Nadamo se da će se ovo natjecanje održati ove godine pa ćemo naknadno pisati o uvjetima natječaja.
Prijava i selekcija:
Nakon prijave, polaznici su sudjelovali u PowerUp Bootcampu - online radionice u timovima o razradi i unaprjeđenju poslovnog modela, intelektualnom vlasništvu i vještinama predstavljanja.
Virtualno finale u Hrvatskoj se održalo u 5. mjesecu 2020. godine i sudjelovalo je 6 odabranih startupova. Pobjednik se predstavio na međunarodnom finalu PowerUp natjecanja u Poljskoj i imao šansu osvojiti novčane nagrade.
 

 
Treba li vaš startup pomoć oko pripreme prijava, prezentacija i poslovnih planova za natjecanja?
 
Više informacija o tome kako do virtualnog asistenta u Hubu potražite na našoj stranici
Više informacija o tome kako do virtualnog asistenta u Hubu potražite na našoj stranici

Trebate asistenta?

 

 
Go2human Hub  je brand Ljudomata.
Go2human Hub je brand Ljudomata.
U Hubu spajamo virtualne asistente i tvrtke i pomažemo im izgraditi dobar i pouzdan poslovni odnos.

LJUDOMAT, obrt za usluge, vl. Sanja Veletanlić Adresa: Crvenog križa 15, 10000 Zagreb, Hrvatska OIB: 96547419905 | Email: info@go2human.com IBAN HR0924020061140358347 | Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.