Tko je ugasio svjetlo? [Dnevnički zapis od 03.11.2021]

Tko je ugasio svjetlo? [Dnevnički zapis od 03.11.2021]

Objavljeno
Nov 9, 2021
Piše
Sanja Veletanlić

⛏ O pronalaženju uzroka problema

Svjetla koja su obasjavala Lincolnov memorijal (spomenik u Washingtonu) se jedne proljetne večeri 1990. godine nisu upalila. Turisti koji su u sumrak čekali da baš taj prizor osvijetljenog zdanja ovjekovječe svojim fotoaparatima su ostali kratkih rukava. Nisu tad imali pametne telefone da provjere što se događa. Ne samo da nisu imali pametne telefone, nisu tad imali ni digitalne fotoaparate. Industrija digitalnih kamera se tek počela buditi.
 
💡
Fun facts: JPEG standard je nastao 1988., Adobe PhotoShop 1.0 je izašao 1990., a prva digitalna kamera za manje od 1.000 USD se mogla kupiti tek 1994. godine. Na njoj je pisalo Apple, no unutra je bio Kodak. (više na CNET)
 
Sve što su turisti te večeri imali bio je tiskani vodič u kojem je pisalo da se svjetla pale u sumrak, što je u to doba godine bilo oko 6 popodne. Sunce je već zašlo, no svjetla se nisu upalila. Turisti su se počeli polako pakirati i odlaziti. Dok su neki već stigli do svojih hotela ili drugih odredišta, svjetla su se ipak upalila. Te večeri su svjetla namjerno upaljena kasnije.
 
Spomenik obasjan svjetlom izdaleka činio je vrlo atraktivan prizor, no gledan izbliza nije bio tako atraktivan. Bio je ružan, ubrzano je propadao.
Zašto je ubrzano propadao (1)? Propadao je zbog jakih kemikalija kojima su svakodnevno čistili taj spomenik.
 
Zašto su svaki dan koristili jake kemikalije da bi očistili spomenik (2)? Jer je svakog jutra bio prekriven velikim količinama ptičjeg izmeta.
 
Zašto se toliko ptica svakodnevno olakšavalo baš na tom spomeniku (3)? Zbog najezde paukova kojima se te ptice hrane.
 
Zašto je uopće došlo do najezde paukova (4)? Zbog velikog broja mušica oko spomenika.
 
Zašto su mušice došle na spomenik u tako velikom broju (5)? Jer ih neodoljivo privlači svjetlo u sumrak. Ono isto svjetlo kojim je spomenik obasjan da bi u sumrak lijepo izgledao.
 
Do tog zaključka (pomoću ovih gore 5 Zašto) je došao profesor Donald H. Messersmith, entomolog koji je proučavao insekte i koji je predložio da svjetlo pale kasnije kako bi riješili problem propadanja spomenika. (više na Deseret News)
 
To je ujedno i temelj '5 Why' analize, iliti analize '5 Zašto' pomoću koje se dolazi do uzroka problema (root cause analysis). Metoda '5 Zašto' se koristi i danas, kako u poslovanju, tako i u razgovorima s trogodišnjacima (onima koji još uvijek nemaju smartphone).
 
Koliko je učinkovita? Iz vlastitog iskustva, djelomično - dobra je ako se provodi intuitivno i bez razmišljanja o samoj metodi. Probajte sami pa javite rezultate.
 

🛑 O sprječavanju nastanka problema i budućnosti rada

S metodom ili bez, vremena su se od tog gašenja svjetla drastično promijenila. Više ne koristimo digitalne fotoaparate jer bolje kamere imamo u mobitelima. Tehnologija je promijenila i način na koji radimo. Sjetite se samo reakcija (salvi smijeha i čuđenja) na rad od doma prije par godina. A danas? Nikad više freelancera, nikad više vanjskih suradnika, nikad više poslova na platformama, nikad više platformi. A vjerujte, tek je počelo.
 
Budućnost rada nezaustavljivo grabi u tom smjeru. LinkedIn je ovih dana najavio da postaje konkurencija Upworku, Freelanceru i sličnim platformama.
"The last decade has seen a huge surge of people moving away from full-time, long-term employment into more short-term freelance roles." (više na TechCrunch)
 
💡
Fun fact: Google je još 2019. godine angažirao više freelancera (54%) no što je imao zaposlenika (46%). (više na Techspot)
 
Pozdravljamo nove načine rada. Pozdravljamo mogućnosti koje takvi novi načini rada donose. Bez njih mi danas ne bi bili tu gdje jesmo. Pozdravljamo slobodu da radimo na projektima za klijente čiji prozori gledaju na Lincoln memorijal bez da mi moramo biti tamo i tjerati mušice Autanom. Pozdravljamo tehnologiju i platforme koje su nam omogućile da svoj radni stol virtualno odvedemo u svaki kutak svijeta. Tehnologija je čudo. Volimo je, trebamo je.
 
Ipak, reality check: Hrvatska je tek prošle godine otkrila Employer branding. Od klasičnih zaposlenika se više ne može dobiti sve ono što želimo bez da se prema njima ponašamo kao prema ljudima. Dobar employer branding je upravo to - da shvatite da imate posla s ljudima i da se ponašate sukladno tome.
 
Proći će još vremena dok svijet (ne samo Hrvatska) shvati da su i freelanceri ljudi. No sve se događa brže nego prije. Danas su freelanceri i u svijetu još uvijek niža kasta od zaposlenika. Tehnologija i platforme napreduju, no fokus no fokus je i dalje primarno na klijentu - da mu se omogući što veći izbor što jeftinije radne snage. Malo tko stavlja fokus na potrebe freelancera, vanjskih suradnika.
 
Bez čovjeka i ljudskog pristupa (i) prema freelancerima kroz godinu, dvije, tri postavljat će se puno novih Zašto. Zašto se na freelancere ne možemo osloniti? Zašto nam freelanceri ne iniciraju inovacije, ne optimiziraju procese samoinicijativno? Zašto freelanceri ne razumiju našu misiju i viziju? Zašto su freelanceri tako slabo angažirani i zašto su tako daleki, nezainteresirani? Zašto nam freelanceri odlaze bez najave? Zašto nam više ne dolaze?
 
Zato danas u Go2human Hubu stavljamo fokus baš na njih - na svoje vanjske suradnike. Na svoje virtualne asistente. To ne znači da su nam klijenti manje važni. Svi su važni. Ali smo odabrali pristup u kojem klijenti nisu jedini važni. Važni su i naši suradnici, i to baš ovi vanjski.
 
Tehnologiju smo prigrlili i ne puštamo je, tu smo za svoje klijente, no ne smijemo zaboraviti da radimo s ljudima. Zašto? Zato da nam klijenti ne bi morali gasiti svjetla u sumrak. Brigom o vanjskim suradnicima danas (pristojne naknade, edukacije, feedback, podrška, uključivanje...) eliminiramo ptičji izmet na ramenima klijenata sutra.
 
Želite čitati friške zapise prije svih ostalih? Šaljemo ih srijedom ujutro.
Želite čitati friške zapise prije svih ostalih? Šaljemo ih srijedom ujutro.

Pretplatite se i primajte friške zapise i druge novosti direktno u svoj mailbox.

 

 
Go2human Hub  je brand Ljudomata.
Go2human Hub je brand Ljudomata.
U Hubu spajamo virtualne asistente i tvrtke i pomažemo im izgraditi dobar i pouzdan poslovni odnos.

LJUDOMAT, obrt za usluge, vl. Sanja Veletanlić Adresa: Mosećka 50, 21000 Split, Hrvatska OIB: 96547419905 | Email: info@go2human.com IBAN HR0924020061140358347 | Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.