Kako je ljepota završila na čekanju zbog Crnog Petka [Dnevnički zapis od 10.11.2021]

Kako je ljepota završila na čekanju zbog Crnog Petka [Dnevnički zapis od 10.11.2021]

Objavljeno
Dec 19, 2021
Piše
Sanja Veletanlić
Prije ponešto godina sam još vjerovala u mogućnost da me razne kreme i serumi mogu proljepšati.
Prijateljica mi je tad otkrila Ordinary (Deciem) kozmetiku. Ta kozmetika ni po čemu nije bila ordinary. Nazivi proizvoda i sama pakiranja bili su potpuno drugačiji od krema koje sam do tad kupovala. Za svaku kupovinu mi je trebao rječnik i prevoditelj. Trebao mi je kozmetički konzultant - netko tko će mi objasniti kojim redoslijedom koristiti te čudotvorne bočice, kad se tapka, kad se maže itd.
Fascinirao me taj novi svijet i istovremeno sam se osjećala k'o idiot koji ništa ne kuži. Provodila sam dosta vremena na toj web stranici i pokušavala sama nešto odgonetnuti. Tu u nekoj od tih bočica mora da se krije moja ljepota, samo je trebam pronaći. Nije mi baš išlo, pa mi je njihova najava rasprodaje za Crni Petak došla k'o naručena. Možda ne znam točno što mi treba - al' sad je jeftinije, pa mogu naručiti više i testirati.
🦃
Par zanimljivosti:
  • Black Friday se održava dan nakon Thanksgivinga koji se slavi u Americi
  • Thanksgiving (Dan zahvalnosti) ima korijene u religiji, no smatra se sekularnim praznikom i slavi se četvrtog četvrtka u 11. mjesecu
  • navodno su radnici nekad davno dan nakon Thanksgivinga (u petak) često glumili da su bolesni, kako bi si spojili vikend i imali 4 dana praznika
  • trgovci su iskoristili činjenicu da su mnogi radnici taj dan uzeli slobodno i imaju vremena otvoriti sezonu božićnog shoppinga, pa su ponudili posebne popuste baš taj dan
  • prvi ponedjeljak nakon Crnog Petka je Cyber Monday, dan kad se radnici vraćaju u urede i imaju vremena za online shopping
Napravila sam wish-listu i došao je Crni Petak. Stranica je prvo neko vrijeme bila nedostupna, a kad je ponovno bila live, većina stvari je bila rasprodana. Tjednima iza Crnog Petka stanje nije postajalo bolje. Moja buduća ljepota je patila i bila na čekanju.
 
Deciem, kompanija koja stoji iza branda Ordinary kozmetike, je trljala ruke. Imali su više narudžbi no što su mogli i sanjati. Imali su kasnije i puno više povrata. I zapravo nisu trljali ruke - nije im se to svidjelo.
Godinu iza toga zatvorili su svoje fizičke dućane na Crni Petak. Web je radio (ako se dobro sjećam), no popust od 23% na sve vrijedio je cijeli mjesec, a ne samo jedan dan. Isto je i ove godine. Zovu to Slowvember.
“Each Black Friday we were feeling increasingly more uncomfortable with being so heavily involved in a day centered around hyper-consumerism. We are working hard to bring good skincare to as many people as possible, and while Black Friday certainly brings in new customers, encouraging rushed purchasing decisions is not a position we align with. We hope that by offering a longer-term discount, we are creating a more comfortable position for ourselves and for our audience.” Nicola Kilner, Deciem CEO.
Sviđa mi se taj potez u kojem nije jedini cilj prodati što više, već prodati promišljeno i u prave ruke. Ja ipak ove godine neću birati serume, ni polako ni brzo, jer sam shvatila da serumi slabo djeluju kad stoje na kupaonskim policama. Treba to svaki dan i koristiti, a meni je to, pokazalo se, tlaka.
Neke kompanije su pak odlučile potpuno bojkotirati Black Friday. Uglavnom se priča vrti oko ekologije i hiper-konzumerizma.
 
Kod nas u Go2human Hubu neće biti popusta na Crni Petak, no razlozi su malo drugačiji.
Neće biti popusta ni u srijedu, ni neki drugi mjesec. Cijene smo definirali bez ukalkuliranog buffera za takve prilike. Spustimo li cijene, netko će raditi za iznos koji ne pokriva ni osnove za pristojan život. Zato kod nas popusta nema. Cjenik je javan i nema cjenkanja.
 
What you see is what you pay - Friday and every other day.
 

 
 
Želite čitati friške zapise prije svih ostalih? Šaljemo ih srijedom ujutro.
Želite čitati friške zapise prije svih ostalih? Šaljemo ih srijedom ujutro.

Pretplatite se i primajte friške zapise i druge novosti direktno u svoj mailbox.

 

 
Go2human Hub  je brand Ljudomata.
Go2human Hub je brand Ljudomata.
U Hubu spajamo virtualne asistente i tvrtke i pomažemo im izgraditi dobar i pouzdan poslovni odnos.

LJUDOMAT, obrt za usluge, vl. Sanja Veletanlić Adresa: Mosećka 50, 21000 Split, Hrvatska OIB: 96547419905 | Email: info@go2human.com IBAN HR0924020061140358347 | Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.