U prošlom životu bijah haker, a sad sam samo lijena [Dnevnički zapis od 01.12.2021]

U prošlom životu bijah haker, a sad sam samo lijena [Dnevnički zapis od 01.12.2021]

Objavljeno
Dec 19, 2021
Piše
Sanja Veletanlić
 
Na nekim prijašnjim poslovima su me kolege zvali hakerom:
"Sanja, koji si ti haker!"
Složila bi im nešto u Excelu s malo vlookupa i par formula: Haker! Napravila bi export u .CSV: Haker! Instalirala bi im novi program na računalu: Haker!
 
Jasno vam je da nisam ni h od hakera. Ne znam napisati ni jednu liniju koda, a kamoli da je iskoristim za išta hakasto (hakersko?). No stvar je perspektive. Mojim nekadašnjim kolegama sam bila haker onda kad sami nisu imali poriv pronaći način da se nešto napravi brže i lakše. Uz to, često su se bojali sami kliknuti i probati.
 
Mene je na isprobavanje nekad tjerala sila, a nekad čista lijenost.
Sila onda kad bih imala više posla no vremena, a lijenost kad mi se neki posao nije dalo raditi i kad je posao bio besmislen poput prepisivanja.
 
Odlaskom u virtualne vode počela sam raditi kao asistent za strane tehnološke startupe. Kolege su mi bili developeri, pa me nitko više nije zvao hakerom.
 
Jednom da su mi dali zadatak koji je uključivao prepisivanje. Trebalo je izvući adrese iz aplikacije, a gumba za export nigdje ni za lijek. Zato su mi to i dali, jer se njima samima nije dalo prepisivati.
Računali su, bolje da ja provedem 10-20 sati prepisujući podatke nego oni sami. Nisu tad još znali da sam i ja prelijena za bilo kakvo prepisivanje.
Provela sam dva sata guglajući i hakirala sam app. OK, nisam ga zaista hakirala, ali sam online pronašla korake do rješenja. Netko je i prije mene bio jednako lijen prepisivati.
 
Važno za priču: tad sam radila po satu. Koliko odrađenih sati, tolika plaća. Taj posao sam komotno mogla raditi 20 sati, nitko mi ne bi zamjerio. "20 sati x X kuna" je više od dva i pol sata puta X kuna. Taj tjedan bih zaradila nešto više, ali bih umrla od dosade.
Prelijena sam za to. A slušajući svoje sadašnje kolege i kolegice virtualne asistente, nisam jedina. Virtualni asistenti koji su mi se pridružili u Hubu ne žele raditi besmislene poslove. Isto su prelijeni za to. Rade po satu, da, ali im je bitno što i kako rade. Bitno im je vidjeti rezultate svoga rada.
Naplata po satu vas zato ne bi trebala brinuti, sve dok angažirate asistente koji su dovoljno lijeni.
Ako ste i sami poželjeli bit lijeni, imamo nešto baš za vas:
 

 
Želite čitati friške zapise prije svih ostalih? Šaljemo ih srijedom ujutro.
Želite čitati friške zapise prije svih ostalih? Šaljemo ih srijedom ujutro.

Pretplatite se i primajte friške zapise i druge novosti direktno u svoj mailbox.

 

 
Go2human Hub  je brand Ljudomata.
Go2human Hub je brand Ljudomata.
U Hubu spajamo virtualne asistente i tvrtke i pomažemo im izgraditi dobar i pouzdan poslovni odnos.

LJUDOMAT, obrt za usluge, vl. Sanja Veletanlić Adresa: Mosećka 50, 21000 Split, Hrvatska OIB: 96547419905 | Email: info@go2human.com IBAN HR0924020061140358347 | Banka: Erste & Steiermärkische Bank d.d.